Druvor: Chardonnay

En av vinvärldens stora favoriter är den gröna druvan chardonnay. Druvan hör intimt ihop med Bourgogne i Frankrike, där den också har sitt ursprung. Modern teknik har visat att druvan är en korsning mellan gouais blanc och pinot. Eftersom chardonnay är mycket anpassningsbar och ger relativt goda skördar i områden med vitt skilda klimatförhållanden är den mycket uppskattad av vinodlare världen över. Den är en mycket uppskattad blandvinsdruva och passar väldigt bra ihop med ek. Detta visar sig tydligt i en klassisk bourgogne som är lite av ”facit” för hur en chardonnay ska smaka. Där är det brukligt att både jäsa och lagra vinet på franska ekfat. Chardonnay är också en av tre godkända druvor i Champagne, de andra två är pinot noir och pinot meunier, båda blå.

Chardonnay odlas flitigt över hela världen. Största odlingarna hittar vi i Kalifornien, Australien och i Bourgogne, Frankrike.

Viner gjorda av chardonnay kan uppvisa en stor smak- och doftvariation. I Chablis brukar man hitta toner av citrus och knappt mogna äpplen. I Bourgogne hittar man toner av melon, smörkola och en nötaktig doft. Nya Världen brukar ge förnimmelse av tropisk frukt.