Les Costes från Trépaloup

I somras besökte vi bröderna Vandôme på gården Domaine de Trépaloup för tredje gången. Denna igång i sällskap med våra goda vänner Katarina och Tomas Edman. Återigen var det stekhett i den lilla sömniga byn St Clement i norra Languedoc. Tidigare har vi varit där i juni, nu var det juli och druvorna hade redan skiftat färg och var ätbara, om än lite väl syrliga.

Efter ett svettigt besök bland vinrankorna var det ljuvligt att gå in i deras svala vinkällare. För första gången provade vi Les Costes, årgång 2011. Det var spännande, eftersom vi redan lagt en beställning på vinet på uppmaning av Ombergs Turisthotell, som vi har ett fint samarbete med. De besökte gården i våras och bestämde att de ville ha vinet på sin lista. Som tur var blev vi lika förtjusta och våra vänner, Tomas och Katarina, beslutade på stående fot att göra Les Costes till sitt gårdsvin. Från och med 3 november finns Les Costes 2011 i Systembolagets beställningssortiment. Lite kort kan det beskrivas som ett smakrikt, kryddigt och fylligt rött vin som inte lagrats på ekfat. Pris: 149 kr. Läs mer om det här.

Vi testade också en vertikal, det vill säga fem olika påföljande årgångar, av deras fenomenala Les Pierres Blanches. Vi har 2011:an till försäljning nu, men kommer att hoppa över 12:an för att gå direkt på årgång 2013 när den är redo för leverans. 2011 och 2013 är mest lika varandra till karaktären.

Förra året investerade gården i rostfria tankar till rosé och vita viner. Vi fick prova den nya årgången av deras Viogner och märkte stor skillnad. Tidigare har vi upplevt den som väl kraftfull. Denna gång, efter temperaturkontrollerad jäsning på nya tankar, var det ett fenomenalt aperitifvin med bibehållen syrlighet och fräscha aprikostoner. Så nu överväger vi att ta in detta vin till nästa sommar. Katarina och Tomas röstar för, så mycket har vi klart för oss.

Nytt för i år var även att de är redo att ta sina cementkar i bruk.
De kommer att användas för första gången efter årets skörd av röda druvor.
Tills nu har de använt glasfibertankar. Det ska bli mycket spännande att se hur detta kommer påverka deras viner.

Vi är alltid lika glada efter ett besök hos bröderna Vandôme. En vingård kan inte bli mer genuin än så här!