Vad är Cava?

Cava är liksom Champagne ett högkvalitativt mousserande vin. Dess närvaro vid bordet skänker en distinkt känsla av elegans och indikerar mer än något annat en delad glädje. Cavan har fått sitt erkännande genom den kompromisslösa metod som används för dess framtagning och den har intagit en allt mer framskjuten placering bland världens mousserande viner.

Ordet mousserande refererar till varje vin där CO2-bubblor är klart synliga. Deras framträdande åstadkoms med olika medel i olika mousserande viner. Cavan – liksom champagnen – skiljer sig från de enbart kolsyrade vinerna genom användandet av den s.k. ”traditionella metoden”. Denna metod innebär i korthet en andra jäsning på samma flaska som den sedan säljs i. Bubblorna formas naturligt utan externa tillsatser. Mousserande viner gjorda enligt den traditionella metoden ger fina mer uthålliga bubblor än tillsatt CO2 eller andra metoder, till exempel ”gran vas”.

CAVAKONSTENS HEMLIGHET
Efter skördens oro och förväntan så används sekelgammal kunskap för att ge druvorna all den hjälp som erfarenhet, vetenskap och vinhantverk kan ge. Hemligheten är att ”låta druvorna tala”, och att låta dem göra det med övertygelse, passion och känsla.

Efter skörden anländer druvorna till vingården i en bestämd ordning beroende på mognadsgrad. Ett mustprov per hopper genomgår en noggrann undersökning. Provet möjliggör för producenten att eliminera avvikningar från den höga kvalitet man eftersträvar.

Klasarna genomgår avstjälkning, där stjälkarna avlägsnas från druvorna så att de inte ger vinet en bitter eller träig smak.

Pneumatiska pressar krossar druvorna försiktigt; för hårdhänt pressning minskar oxidering av musten. Det är mycket viktigt att hålla tiden mellan skörd och pressning så kort som möjligt. Resultatet av den första pressningen kallas fririnnande druvsaft.

Separation av den fasta druvmassan genom ett system med flytbaljor ger musten möjlighet att klarna och förbereder den för flyttning till jäsningstankarna. Jäst omvandlar sockret från musten till alkohol genom jäsning i rostfria ståltankar vid 16–18º C. Under den här processen så blir druvsaften till basvin, som är renat och blir genomskinligt som vatten. De olika druvsorterna behandlas separat. Jäsningen i de rostfria ståltankarna sker vid en kontrollerad temperatur som ger ett vin som är ungt, fruktigt och utan bubblor.

Under blandningen av produktionen blandas olika vinsorter med precision och kreativitet för att skapa en speciell blandning. Undersökning och analys av de olika vinerna – Macabeo, Xarel’lo, Parellada och Chardonnay – ger möjligheten att bestämma vilka proportioner av dessa vi ska använda för att producera olika sorters bubblande vin.

Tirage innebär att man fyller flaskan med den utvalda bladningen och tillsätter jäst som påbörjar den andra jäsningen i flaskan. Flaskan flyttas sedan med en provisorisk kork till källaren.

En andra jäsning äger rum i samma flaska under sex till åtta veckor vid en temperatur på 13–15º C. Det är under den här perioden som bubblorna formas naturligt, vilket är karakteristiskt för den traditionella metoden. Flaskorna lagras i källare med bestämd temperatur och luftfuktighet. Beroende på produkten, så kan lagringstiden vara så lång som 35 månader.